Magyar Nemzeti Tanács

Utasi Jenő üdvözlő szavai

Szeretettel köszöntöm kedves vendégeinket, a tanácskozás minden egyes résztvevőjét. Szívből kívánom, hogy ez a találkozó mindnyájunk számára gyümölcsöző legyen.

Fontos témát boncolgatunk ma itt. Ebből a szempontból is jelzés értékűnek tartom, hogy a katolikus és a református egyház elöljáróit, Huzsvár László és Csete Szemesi István püspök urakat üdvözölhetjük körünkben. Bevezető gondolatként Teréz anya egyik élményét szeretném átadni, aki Indiában lepratelepeket hozott létre. Egy ilyen központban kis családi házakat építtetett fel: konyhával, nappalival és hálószobával, és e szörnyű betegségtől megfertőzött családokat ide helyezték el. A korábban nyomortanyákon élők nem tudtak mit kezdeni az új lehetőséggel, a 8-10 tagú család bezsúfolta magát a konyhába, éjjel-nappal ott tartózkodtak. Szokatlan volt számukra az új otthon adta lehetőség.

A kisebbségi törvény új lehetőségek elé állított bennünket. Közéjük tartozik a nemzeti tanács létrehozása is. Rajtunk múlik, hogy az előállt demokratikus folyamatokból csak egy kis szeletet kérünk magunknak, vagy teljes mértékben kiaknázzuk a bennük rejlő lehetőségeket. Ha ezt a történelmi pillanatot elmulasztjuk, ezzel azt bizonyítjuk, hogy mint közösség képtelenek vagyunk arra, hogy jövőnk irányítását a kezünkbe vegyük. Ezekkel a gondolatokkal kívánok jó napot és tartalmas együttlétet!