Magyar Nemzeti Tanács

Paksi Zoltán hozzászólása

Kisoroszról jöttem, a Kikindán működő Kis Herceg civil szervezet elnöke vagyok. Egy pár szót, tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Szerintem a mostani idők is történelmiek. Bizonyos szempontból reformkort élünk. Először lesz alkalmunk rá, hogy törvényes úton nemzeti tanácsot válasszunk. A politikai vitákat most hagyjuk. A politikusok azért vannak, hogy vitázzanak, de nem kell az erőt most elpocsékolni ilyen dolgokra. Megbékélésre, kompromisszumra van szükségünk.

Szerintem fontos lenne a törvény adta lehetőségeket kihasználni. Jó stratégiát kellene kidolgozni. Én műszaki ember vagyok, így próbálok gondolkodni. Fontos lenne, hogy a stratégiát értelmiségi emberek dolgozzák ki, utána az egész dolog a műhelyekbe kerülne, oktatási bizottság, gazdasági testület stb. elé, ahol a konkrét szakmai feladatokat végre lehetne hajtani.

A politika is egy műhely. A politikai természetű kérdésekről a politikai testületek döntsenek, a stratégiát azonban az értelmiségi emberek hozzák meg. A civil szervezetek lennének a végrehajtók a helyi közösségben, művelődési egyesületekben és máshol, ahol léteznek és tevékenykednek.

Nem tudom, hogy ez mennyire jó elképzelés, de én ezzel a javaslattal próbáltam hozzájárulni ehhez a dologhoz. Nem vagyok egyetlen pártnak sem a tagja, valószínűleg nem is leszek.

Köszönöm szépen!